بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ Assalammualaikum wbt & Selamat Sejahtera, Syukur Ya ALLAH. Syukran Berkunjung. Salam Ukhwah Fillah Ya Ukhti Ya Akhi. Fi Amanillah Wa Fi HubbillahMasyaallah TabarakallahSihat Hari Demi Hari! Cantik! Lawa! Tampil Menawan! Tampil Berkeyakinan! Ceria! Bahagia! Bijak!..Memvariasikan, Khusus Untuk Pengunjung Yang Berkunjung Ke Blog Jelita Wif Diyana. Tidak Kira Usia! Atau Jantina! Menampilkan Pelbagai Info, Juga Perkongsian Lain, Asalkan Menarik & Berilmu Untuk Dikongsikan Bersama Pengunjung. Membuat Jualan Online. Ana Menjual Produk Yang Ana Amalkan, Guna, Pakai, Serta Tahu Akan Keberkesanan Produk Dalam Produk Jualan Ana. In Sha ALLAH Dengan Pengalaman Yang Ada, Ana Akan Kongsikan Kepada Pelanggan. Untuk Tindak Balas Cepat Serta Pertanyaan & Pembelian, WhatsApp(www.wasap.my/60197007507)WeChat Telegram 019 700 7507 Jelitawifdiyana Atau Isikan Borang Pesanan. Boleh layari Instagram ig: jelitawifdiyana

Thursday, April 14, 2011

MENAHAN SELERA..BADAN TETAP JUGA MENGEMBANG - Dr. Rushmini Maris Bt Ismail

PUAS SUDAH MENAHAN SELERA DAN MENGIKAT PERUT NAMUN BADAN TETAP JUGA MENGEMBANG.SEBENARNYA INI IALAH MASALAH DALAM METABOLISME TUBUH. MASALAH METABOLISME TERBAHAGI KEPADA LIMA JENIS YANG UTAMA.

1.MASALAH LEMAK PADA BELAKANG TUBUH
Lemak berkumpul banyak pada bahagian belakang terutamanya di bawah leher. Ia Berbonggol. Dalam bahasa saintifik (perubatan) ia dikenali sebagai ‘buffalo hump’. Bagi mereka yang mengidap masalah ini lemak juga banyak berkumpul pada kawasan scapular (tulang selangka).

Ada kalanya ia terletak I bawah ketiak sehinggakan sukar memakai coli dengan baik. Ia juga membuatkan buah dada kelihatan besar dan tidak di bentuk dengan menarik. Mereka yang mempunyai masalah ini tidak dapat menurunkan berat badan dengan mengamalkan diet semata-mata. Jarang sekali diet semata-mata dapat menangani masalah ini. Ini krn dalam tubuh mereka terdapat hormon kortisol yang terlalu tinggi. Hormon ini sangat cenderung mengumpulkan lemak.

2. MASALAH LEMAK PADA BAHAGIAN DEPAN TUBUH
Lemak yang berkumpul pada bahagian buah dada, ketiak, perut termasuk lengan. Ia adalah disebabkan oleh faktor hormon yang tidak seimbang. Dalam tubuh wanita terdapat hormon yang penting iaitu estrogen dan progesteron.
Kehadiran kedua-dua hormon ini perlu seimbang. Apabila estrogen terlalu banyak maka akan berlaku ketidak seimbangan.Estrogen cenderung untuk mengumpulkan lemak pada perut, dada, lengan, dan ketiak. Mereka yang mengalami masalah ini merasa cepat letih.

Mereka juga sukar memakai korset atau pakaian ketat kerana saiz badannya lebih besar apabila waktu petang atau malam. Korset yang dipakai terasa seolah-olah semakin ketat disebabkan perkara ini. Sebenarnya tubuh mereka menyimpan air yang banyak. Semakin lama air menjadi semakin banyak dalam sel.

Sel mula mengembang menyebabkan baju yang dipakai terasa semakin ketat. Rawatan yang sesuai sudah tentulah rawatan yang meningkatkan progesteron dan mengurangkan estrogen bagi wanita. Bagi lelaki pula kita akan meningkatkan Hormon Testosteron yang penting bagi lelaki dan mengurangkan Estrogen juga.
Pendekatan menangani obesiti haruslah dibuat menerusi pelbagai aspek kerana mengawal makan sahaja bukan lah penyelesaiannya. Selepas rawatan barulah doktor akan mengenal pasti makanan yang sesuai dengan komposisi tubuh seseorang itu dan ini membuatkan seseorang itu lebih mudah menjaga dirinya bagi mengelakkan stimulasi hormon kortisol dan estrogen.Perubahan gaya hidup juga penting iaitu dengan menjauhi ketegangan dan bijak menghadapi tekanan dalam kehidupan seharian.

3.PENGUMOULAN LEMAK PADA WAJAH
Masalah pengumpulan lemak pada muka dan belakang leher. Biasanya tangan dan kaki adalah agak kecil. Perut mungkin membesar sedikit dan terdapat banyak kesan rekahan pada perutnya. Rekahan ini dinamakan striae. Sekali pandang ia kelihatan striae yang sering kelihatan pada perut wanita hamil.

4. PENGUMPULAN LEMAK PADA PERUT DAN PINGGANG SAHAJA
Bagi lelaki ini berlaku disebabkan kekurangan hormon seks lelaki iaitu Testosteron serta kemerosotan dalam aktiviti hormon GH. Tubuh jenis ini beisiko mendapat kencing manis kerana mula mendapat insulin yang tidak efektif.

Sel-sel dalam tubuhnya tidak efektif terhadap insulin menyebabkan insulin dikeluarkan dengan banyak. Kesan insulin yang banyak akan membuatkan gula dalam tubuh menjadi rendah dan tenaga menjadi lemah. Mereka juga kerap berasa lapar. Oleh itu mereka akan kerap makan. Akibat kerap makan maka berat semakin bertambah.

5.PENGUMPULAN LEMAK PADA PUNGGUNG
Masalah pengumpulan lemak pada punggung berlaku akibat kelebihan Hormon Gonadal.Ia mungkin berlaku pada lelaki mahu pun wanita. Kelebihan Hormon Gonadal atau Hormon Seks membawa kepada pengumpulan lemak ada kawasan ini. Mereka yang mengalami masalah ini disarankan mengambil ‘Hormon Bloker’ dan juga mengelakkan daripada mengambil makanan seperti organ dalaman haiwan yang kaya dengan hormon seperti ini.

No comments:

Post a Comment

Share

SILA ISI BORANG TEMPAHAN ANDA DI SINI UNTUK MEMUDAHKAN URUSAN

Name:
Full Address:
Contact No:
Item To Order:
Question:

Get your own free form like this one.