Assalammualaikum & Selamat Sejahtera…Sihat Hari Demi Hari! Cantik! Lawa! Tampil Menawan! Tampil Berkeyakinan! Ceria! Bahagia! Bijak!..Memvariasikan, Khusus Untuk Pengunjung Yang Berkunjung Ke Jelita Wif Diyana,Tidak Kira Usia! Atau Jantina! Menampilkan Pelbagai Info, Juga Perkongsian Lain, Asalkan Menarik & Berilmu Untuk Dikongsikan Bersama Pengunjung..Membuat Jualan Online. Ana Menjual Produk Yang Ana Amalkan, Guna, Pakai, Serta Tahu Akan Keberkesanan Produk Dalam Produk Jualan Ana. InsyaAllah Dengan Pengalaman Yang Ada, Ana Akan Kongsikan Kepada Pelanggan. Untuk Pertanyaan & Pembelian WhatsApp WeChat Telegram 019 700 7507 Jelitawifdiyana Atau Isikan Borang Pesanan. Boleh layari Instagram ig: jelitawifdiyana ... Website www.jelitawifdiyana.my … Telegram group telegram.me/jelitawifdiyana_JWD

SUKA BLOG ANA? ❤✿‿✿❤

Monday, April 23, 2012

FACIAL TREATMENT SKINCARE

merupakan produk yg terkenal muka atas muka,tak perlu dinafikan keberkesanannya..hanya 3 langkah mudah,membersih(vitE soap),melindungi(day cream) dan merawat(night cream) .. terdapat produk tambahan iaitu aromatherapy facial serum..aroma serta pure oil serum menjadikan struktur kulit lebih bertenaga dan berfungsi merawat dari dalam ke dasar kulit..

berkesan untuk semua masalah kulit,antaranya..berjerawat,berjeragat,resdung,wajah kusam,wajah berminyak,wajah kering,kulit wajah rosak disebabkan penggunaan produk pengelupasan dll..sesuai untuk lelaki & wanita..juga wanita mengandung.

penggunaan yang berterusan lama kelamaan menjadikan kulit kelihatan sihat,bersih dan berseri,serta bebas masalah.

merupakan produk penjagaan rawatan wajah yang ringkas dan sempurna walaupun 3 langkah mudah..tetapi sangat BERKESAN! .. cuma bersabar sahaja,mungkin kesan nya lambat untuk sesetengah kulit juga,namun bukan kah itu lebih selamat..tetapi akhirnya kulit kita akan bersih dan sihat..tek perlu mengeluarkan kos yang tinggi hanya untuk mendapatkan wajah yang bebas masalah..jimat masa dan tenaga..berkelulusan KKM dan bebas hydroquinone..juga AWAS !!! AS Beauty tidak pernah membuat PENJENAMAAN SEMULA (REBRANDING) pastikan yang ORIGINAL.

ramai yang berpuas hati menggunakan..dari seorang guna,lalu tersebar ker 1 keluarga dan sekeliling dan dengan tersebarnya atas muka ke muka,maka secara langsung boleh menjual juga..walaupun As Beauty bukan merupakan produk MLM,namun setiap pengguna boleh membuat pendapatan sampingan.

menjual online untuk seluruh kawasan wm/em,free postage..jika yang berdekatan stock insyaAllah sentiasa cukup untuk anda..untuk stock online pastinya ada untuk anda ✿◠‿◠ jangan berhenti berharap dan jagan putus mengguanakan As Beauty,kerana As Beauty tidak akan menghampakan,malah akan memberi keyakinan untuk anda.

pelanggan ana berbilang kaum,dekat serta jauh..alhamdulillah..yang jauh walaupun tidak pernah bertemu,insyaAllah dgn As Beauty dekat di hati..bersama kita manaikkan mutu pasaran produk As Beauty sebaris produk2 terkemuka..pertanyaan ana alukan..insyaAllah ana bantu setakat yang ana mampu..ingin membeli,ingin menjadi dropshiper,pengedar,atau stokis..hubungi ana(sms)019 7007507 atau pm ana dan add ana yer..thanks semua ✿◠‿◠

Saturday, April 21, 2012

CATALYST - HAIR TREATMENT SERIES



Catalyst Hair Treatment Series

Kebaikan Catalyst Hair Treatment Series:
Kebaikan
* Merawat kebotakan dan keguguran rambut.
* Menghitamkan dan melebatkan rambut.
* Mengatasi masalah penyakit kulit kepala.
* Membantu menstabilkan kimia semulajadi pada kulit kepala.
* Menghapuskan kelemumur pada kulit,mencegah dari mengalami kekeringan kulit dan menghalang kulit kelemumur dari membiak.
* Membantu pembentukan tisu kulit kepala dan merawatnya.
* Menyuburkan kulit kepala.
Hair Treatment .. Perawatan Rambut
- Produk ini mencuci dan merawat masalah-masalah rambut dan kulit kepala secara intensif.
Hair Revitalizet .. Penyegar Rambut
- Penyegar rambut adalah untuk kegunaan harian.
- Penggunaan yang kerap akan membantu dan mempercepatkan proses perawatan dan penyegaran kulit kepala dan rambut.
CATALYST HAIR REVITALIZER
WM:RM 39.90/EM:RM43.90

CATALYST HAIR TREATMENT
WM:RM 39.90/EM:RM43.90

FREE POSTAGE 

Tuesday, April 17, 2012

APA ITU ZINA HATI ???


Apa itu Zina Hati?
* Soalannya, “Boleh tak buat post tentang zina hati??”

Sabda Rasulullah…

“Zina mata dengan melihat, kedua telinga zinanya mendengar, lidah zinanya bercakap, tangan zinanya berpegangan, kaki zinanya melangkah dan hati zinanya dgn berhasrat, membayangi,dan berharap. Semua itu dibenarkan (direalisasi) oleh kemaluan.” (HR Bukhari).

Rujukan: Kitab Riyadhus Solihin dalam Bab larangan melihat Wanita.

Sebelum itu, semua org pasti sudah maklum dengan perkara berkaitan hati. Apabila disebut hati, maka tak boleh lari dari ilmu ‘Tasawwuf’. Jadi, jelas ianya bukanlah sesuatu yang boleh diterangkan oleh orang-orang sebarangan.

Berikut adalah soalan-soalan famous yang telah menerjahku sejak zina hati semakin berleluasa kebelakangan ini..

Kemusykilan Pertama: “Apakah maksud detail zina hati?”

Al-jawab: Jika dilihat di atas, zina hati diterjemahkan kepada 3 iaitu:

- Berhasrat
- Berharap
- Membanyangi

Jika dilihat daripada terjemahan melayu yang lainnya pula ada yang mengatakan merindui dan mengingini. Walaubagaimana pun, huraiannya tidaklah menyimpang jauh ke mana. Maaf, matan hadis dalam bahasa arab tidak dapat diletakkan atas beberapa masalah.

Baiklah, mari kita lihat dulu mengapa ia dinamakan zina hati. Berbalik kepada Al-Qur’an:

“janganlah kamu mendekati zina” (al-isra’:32)

Lalu, apa yang dikatakan hadis tadi semuanya menjurus kepada zina dan semuanya adalah dilarang dalam Islam bertepatan dengan ayat ini dalam kalimah “mendekati”. Dari sini, kita dapat faham bahawa apa yang dikatakan sebagai zina hati itu ialah “perasaan dalam hati yang mendorong ke arah penzinaan”. Harap maklum.

Kemusykilan Kedua: “Adakah apabila kita minat seseorang, lalu hati kita asyik teringat padanya, itu termasuk zina hati?”

Al-jawab: Islam adalah agama yang menghormati fitrah manusia. Rasanya semua maklum. Namun fitrah itu juga bukanlah sewenang2nya diikuti sehingga menimbulkan fitnah. Dalam keadaan ini, perasaan minat pada manusia itu adalah fitrah. Lalu, adakah itu termsuk fitrah yang dilarang atau yg dihalalkan?

Jawapannya, perasaan minat kepada seseorang itu bukanlah termasuk zina hati. Ianya termasuk dalam fitrah manusia yang mana amat dihormati oleh Islam dan halal jika tidak secara berlebihan (contohnya x makan, x minum, samapi tinggal solat, termenung x tentu pasal, dan lain2). Walaubagaimanapun, bagi mereka yang menjaga wara’nya ataupun amat takut dengan taqwanya akan rosak, lalu eloklah dijauhkan. Ini kerana, walaupun perasaan itu tidak haram ianya boleh merosakkan kesempurnaan ibadah seseorang dan kesucian hati. Tetapi, sekali lagi diingatkan, ianya halal selagi tidak memudharatkan diri.

Kemusykilan Ketiga: “Abeh tu, apakah yang termasuk dalam zina hati?”

Al-jawab: Perasaan minat juga boleh termasuk dalam zina hati. Aikk? camne lak tuh? tadi cakap tak…

Ia boleh jika kita minat padanya sehingga kita terbayang2 pada minda, ataupun kelopak mata kita. Inilah yang ditafsirkan oleh hadis tadi sebagai membayangi. Membayangkan seseorang yang kita minat pada otak akan membawa kepada benda yang lebih melarat. Lebih-lenih lagi jika kita membayangi aurat si dia. Lalu, itu secara jelasnya termasuk dalam zina hati. Ianya adalah HARAM dan dilarang keras dalam Islam.

(Rujukan: Minhajul ‘Abidin karya Imam Ghazali dan Hikam ibnu ‘Atoillah)

KESIMPULAN

Sesuatu yang kita wajar jaga semestinya kita perlu jaga. Begitu juga perkara-perkara yang dikatakan halal dalam islam tapi boleh mendatangkan kepada haram. Sekiranya kita mampu dan berdaya untuk menjauhkan daripadanya, jauhkanlah dan jagalah dirimu.

Seperti juga kemusykilan kedua tadi. Perasaan minat tidak boleh dilawan kerana ianya akan meletup dan memudharatkan diri serta orang lain. Tapi, sebaiknya DIKAWAL. Contoh terbaik ialah bagaimana Imam Syafie’. Ketika dia mengadu kenapa pada hari itu dia susah untuk mengingati hafalannya. Apabila disuruh mengingati dosanya, lalu teringat dia tatkala dalam perjalanan, dia TERnampak betis seorang wanita yng kainnya ditiup angin. Seperti kita maklum, pandangan pertama itu bukanlah haram, tapi walaupun halal, tetapi ianya tetap mendatangkan kesan kepada hatinya.

Namun, bagi mereka yang sudahpun dilanda oleh perkara-perkara seperti ini dan tidak dapat lagi menjauhkan diri, lalu disarankan janganlah terus sahaja melawan perasaan dengan alasan tadi. Sesungguhnya, apa halal itu tetap halal sekiranya kita dapat KAWAL. Tiada salahnya memendam perasaa pada seseorang. Tetapi janganlah sehingga berlaku kesan pada diri sendiri dan manusia skeliling yang tidak elok.

TAPI, PERASAAN ITU TIDAK SALAH.. YANG SALAHNYA IALAH PERBUATAN YANG LAHIR DARIPADA PERASAAN ITU..

Sekian dariku yang terAMAT..AMAT..AMAT.. Dhaif..

Thanks: by: alfateh.via.my

PERMATA KATA




“Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.”
(Maksud Al-Hadith Riwayat Bukhari dan Muslim)





Monday, April 16, 2012

As Beauty ‘A Simple Beauty’ Facial Treatment 3 in 1 : Aromatherapy : Spa Soap



~Anda Tidak Akan Menafikan Keberkesanannya~
As Beauty ‘A Simple Beauty’
Facial Treatment 3 in 1 : Aromatherapy : Spa Soap
merupakan produk yg terkenal muka atas muka,tak perlu dinafikan keberkesanannya..hanya 3 langkah mudah,membersih(vitE soap),melindungi(day cream) dan merawat(night cream) .. terdapat produk tambahan iaitu aromatherapy facial serum..aroma serta pure oil serum menjadikan struktur kulit lebih bertenaga dan berfungsi merawat dari dalam ke dasar kulit..

berkesan untuk semua masalah kulit,antaranya..berjerawat,berjeragat,resdung,wajah kusam,wajah berminyak,wajah kering,kulit wajah rosak disebabkan penggunaan produk pengelupasan dll..sesuai untuk lelaki & wanita..juga wanita mengandung.

penggunaan yang berterusan lama kelamaan menjadikan kulit kelihatan sihat,bersih dan berseri,serta bebas masalah.

merupakan produk penjagaan rawatan wajah yang ringkas dan sempurna walaupun 3 langkah mudah..tetapi sangat BERKESAN! .. cuma bersabar sahaja,mungkin kesan nya lambat untuk sesetengah kulit juga,namun bukan kah itu lebih selamat..tetapi akhirnya kulit kita akan bersih dan sihat..tek perlu mengeluarkan kos yang tinggi hanya untuk mendapatkan wajah yang bebas masalah..jimat masa dan tenaga..berkelulusan KKM dan bebas hydroquinone..juga AWAS !!! AS Beauty tidak pernah membuat PENJENAMAAN SEMULA (REBRANDING) pastikan yang ORIGINAL.

ramai yang berpuas hati menggunakan..dari seorang guna,lalu tersebar ker 1 keluarga dan sekeliling dan dengan tersebarnya atas muka ke muka,maka secara langsung boleh menjual juga..walaupun As Beauty bukan merupakan produk MLM,namun setiap pengguna boleh membuat pendapatan sampingan.

menjual online untuk seluruh kawasan wm/em,free postage..jika yang berdekatan stock insyaAllah sentiasa cukup untuk anda..untuk stock online pastinya ada untuk anda ✿◠‿◠ jangan berhenti berharap dan jagan putus mengguanakan As Beauty,kerana As Beauty tidak akan menghampakan,malah akan memberi keyakinan untuk anda.

pelanggan ana berbilang kaum,dekat serta jauh..alhamdulillah..yang jauh walaupun tidak pernah bertemu,insyaAllah dgn As Beauty dekat di hati..bersama kita manaikkan mutu pasaran produk As Beauty sebaris produk2 terkemuka..pertanyaan ana alukan..insyaAllah ana bantu setakat yang ana mampu..ingin membeli,ingin menjadi dropshiper,pengedar,atau stokis..hubungi ana(sms)019 7007507 atau pm ana dan add ana yer..thanks semua ✿◠‿◠

Produk rawatan muka dari bahan semula jadi yang ringkas dan memberi kesan menakjubkan hanya 3 langkah ringkas kulit akan nampak berseri,halus, dan bersih.

Bertindak meningkatkan metabolism kulit dengan penjanaan sel-sel baru,merencatkan proses penuaan,mengurangkan garis-garis halus,menambah ketegangan kulit dan mengekalkan kelembapan semula jadi agar kelihatan muda sentiasa. Mengandungi vitamin E untuk merawat muka dengan menghilangkan jerawat,jeragat,bekas jerawat,mengecilkan pori-pori,serta mencerahkan kulit muka.

miliki wajah & kulit berseri,halus sihat & bersih..hari demi hari
merupakan produk penjagaan rawatan wajah
hanya 3 langkah membersih (VitE/VitC Soap), melindungi (Day Cream/Base MakeUp), merawat (Night Cream) (+)Tambahan Rawatan (Aromatherapy:Facial Serum,Body Serum,Love Oil) / (Spa Soap)
bertindak mengatasi masalah resdung, jerawat kronik, jeragat degil, juga lain-lain masalah.
RINGKAS! SELAMAT! BERKESAN! JIMAT! SEMEMANGNYA BERBALOI!
sesuai untuk semua jenis kulit dan peringkat umur,wanita mengandung dan lelaki.
kelulusan KKM juga 100% BEBAS HYDROQUINONE
JANGAN RAGU! ANDA PASTI TIDAK MENAFIKAN KEBERKESANANNYA..
Pelanggan akan terima produk direct dari pihak syarikat,jadi kualiti terjamin
AWAS !!! AS Beauty tidak pernah membuat PENJENAMAAN SEMULA (REBRANDING) pastikan yang ORIGINAL.

Tuesday, April 10, 2012

MARI SEMUA (✿◠‿◠) KITA AMAL KAN ZIKIR HARIAN

DIRI MU YG BERGELAR LELAKI PERLU TAHU ???




RENUNGAN BERSAMA..MUHASABAH DIRI

Khas untuk dirimu yg bergelar LELAKI perlu tahu!!

Siapa Wanita Cantik?
Wanita cantik ialah:

1.Melukis kekuatan melalui masalah
2.Tersenyum saat tertekan
3.Tertawa saat hati sedang menangis
4.Tabah di saat terhina
5.Mempersona kerana memaafkan
6.Mengasihi tanpa balasan
7.Bertambah kuat dalam doa & pengharapan Ilahi…

Ya Allah… Walaupun aku tidak cantik dimata manusia, cukuplah sekadar cantik dihadapan-MU

1)MELUKIS KEKUATAN MELALUI MASALAH.

seorang perempuan itu akan terserlah kekuatannya apabila kita melihat bagaimana dia menghadapi masalah yang datang padanya.sama ada dia lemah mahupun semakin tabah dengan dugaan yang datang padanya.insyaAllah bagi yang kuat dia berjaya memanfaatkan ujian Allah padanya untuk meningkatkan kekuatan dirinya.

2)TERSENYUM SAAT TERTEKAN

percaya atau tidak.kalau benar-benar seorang wanita itu mampu melalui masalah yang dihadapi nya kita orang sekeliling dia tidak mampu meneka apakah perasaan dia yang sebenar.kenapa?kerana terlalu dalam untuk kita memahami perasaan dia yang selalu tersenyum tidak kira sama ada dia ada masalah ataupun sebaliknya.alangkah indahnya kalau aku turut sedemikian rupa.

3)TERTAWA SAAT HATI SEDANG MENANGIS

bukan saja-saja dia tertawa saat hatinya terluka dan menangis.dia bersikap sedemikian kerana dia mahu menjadi seorang yang tabah dan tidak mahu menyusahkan orang sekelilingnya.tambahan pula dia yakin akan pertolongan YANG ESA akan datang kepadanya.dan dia tetap tertawa menutup segala gundah dan kelukaan yang ada kerana keyakinannya terhadap bantuan Allah tidak pernah surut.

4)TABAH DI SAAT TERHINA

setiap yang baik itu sentiasa diuji olehNYA dan salah satu daripadanya ialah penghinaan dari manusia.tapi bagi seorang wanita yang cantik pekertinya semua itu bukan lah halangan untuk dia meneruskan hidupnya malah dia akan berusaha untuk menjadi lebih tabah untuk meghadapi hari yang mendatang.ketabahan yang ada dalam diri dia menjadi perisai untuknya menangkis segala hinaan daripada manusia lain yang tidak pernah mengenal erti ketakutan akan azab YANG ESA.

5)MEMPERSONAKAN KERANA MEMAAFKAN

bukan mudah untuk kita memaafkan kesalahan orang lain terhadap diri kita.lebih-lebih lagi apabila melibatkan kesalahan yang melukakan hati hingga hancur musnah sesebuah kehidupan itu.namun bagi seorang wanita yang cantik itu,kemaafan itu sentiasa diberikan kepada yang pernah melukakan malah menyakitkan hatinya.kerana baginya mereka-meraka inilah yang memberi peluang padanya untuk menjadi lebih tabah.subhanallah.

6)MENGASIHI TANPA BALASAN

kasihnya terhadap suami dan keluarganya memang datang dari hatinya yang ikhlas bukanlah kerana mengharapkan sebarang pembalasan.kerana bagi wanita yang cantik seperti ini kasihnya untuk meraka ini bukannya kasih yang dibuat-buat tetapi kasih yang tulus.malah meraka inilah yang membuatkan dia kuat menahan segala tomahan dan ujian dari YANG ESA.dan kasih seorang wanita yang cantik ini amat sukar untuk kita cari dimana-mana melainkan kasih seorang isteri dan ibu yang solehah.

7)BERTAMBAH KUAT DALAM DOA DAN PENGHARAPAN ILLAHI

dia hanya berharap kepada YANG ESA..dan dia juga tidak pernah mengenal erti lelah dalam terus berdoa tidak kira siang dan malam untuk kehidupan orang yang dia sayang.wanita yang cantik tidak mementingkan diri sendiri kerana mereka lebih mementingkan kepentingan orang yang mereka sayang.suami dan keluarga mereka tidak pernah terlepas dari setiap doa-doa yang dipohon kepada YANG ESA.

Khas untuk dirimu…Dirimu yang sedap mataku memandang.Cantik itu subjektif! (by: shere dr facebook)


WHITE PERFECT GLUTATHIONE + KOJIC + VIT-C SOAP .. ( di akui & diuji oleh ahli kimia & farmasi serta didaftarkan di KKM)


PACKAGING BARU WHITE PERFECT GLUTA KOJIC VIT-C SOAP
WHITE PERFECT GLUTA KOJIC VIT-C SOAP akhirnye didatangkan dengan packaging lebiih exclusive berbanding sebelum ni.

Dengan sambutan yang begitu menggalakkan, pengeluar sentiasa cuba untuk memenuhi permintaan dari pengguna dan sentiasa cuba mempertingkatkan daya pengeluaran agar stock sentiasa ada dan pengguna tidak terputus bekalan.

Sabun ni telah di akui dan diuji oleh ahli kimia dan farmasi serta didaftarkan di KKM. Gunala sabun ini tanpa ragu-ragu dan SANGAT disarankan untuk mereka yang impikan kulit cerah, cantik dan licin.

 (✿◠‿◠) gabungan mantap GLUTA, KOJIC & VIT-C dalam 1 sabun. TERBAIK! (✿◠‿◠)

WM:RM35/EM:RM37(free postage)
WHITE PERFECT GLUTATHIONE + KOJIC + VIT-C SOAP

Sabun yg paling laris.. makin mendapat sambutan mengalakan dan pemintaan begitu tinggi..

Ana berpuas hati menggunakan sabun ini juga telah diakuai oleh pelanggan-pelanggan, antara sabun terbaik untuk kecantikan kulit.

Kandungan GLUTA + KOJIC + VIT-C mampu menyerlah kecantikan kulit anda, dan dapat menyelesaikan masalah-masalah pada kulit anda.

Telah diuji dan mendapat kelulusan. diakuai oleh para ahli farmasi. licensed pharmacits and chemist , nombor 049062

Pastikan sabun yg anda dpt adalah original dan diakui oleh ahli farmasi n ada kelulusan.

HARGA ASAL : RM45.00
HARGA DARI ANA : HANYA WM:RM36/EM:RM38 (free postage)

SESUAI UNTUK LELAKI DAN WANITA..UNTUK KEGUNAAN BADAN / MUKA
HILANGKAN SEGALA YANG KUSAM JUGA MASALAH YANG MEMBELENGGU..
CUBA LAH!!!
* saiz besar, boleh bertahan 1 bulan ke 2 bulan & tidak mustahil boleh bertahan ke3 bulan..hanya pastikan sabun sentiasa di dalam keadaan kering,jadi memang boleh bertahan lama
* jadikan penggunaan seharian..buihkan satu badan & gosok dengan kain untuk keputusan yang lebih baik
* kegunaan di muka hanya minimum 2 minit
* kegunaan di badan boleh lama,bergantung pada individu

Saturday, April 7, 2012

HIDAYAH DARI-NYA



Bila Allah Sentuh Hati Dengan HidayahNya
Hidayah itu adalah milik Allah Yang Maha Kuasa. Hanya Allah yang berkuasa dan berhak memilih siapa sahaja hambaNya untuk diberikan hidayah, berjalan dijalan Islam yang sebenar. Bersyukurlah dengan sepenuh hati milikNya itu andai terasa diri sudah diberi hidayah dariNya. Tiada siapa yang dapat merasainya kecuali dirinya yang telah dipilih Allah itu. Subbhanallah, hebatnya Dia.

Allah, segala pujian hanya untukMu. Tidak puas memuji Dia. Syukur tidak terhingga. Alhamdulillah ya Allah. Andai aku antara orang yang telah dipilihNya, berilah aku kekuatan untuk meneruskan perjalanan ini. Pastinya pahit, namun kaki harus terus melangkah. Pujian hanya untukNya lagi, Tuhan Yang Maha Hebat. Melihat insan-insan sekeliling yang telah diketuk hatinya dengan hidayahMu. Allah..Allah..Allah.. Andai dulu dia seorang yang panas baran, sekarang seperti telah menjadi insan lain. andai dulu dia seorang yang tidak menjaga solat, sekarang menjadi gelisah jika terlewat melakukan solat. Andai dulu dia merempit, sekarang dia telah bergelar ustaz, memberi ceramah di masjid-masjid.. Subhanallah.. Hebatnya Allah... Hebat hidayahNya.. Hanya dengan setitis hidayah, mampu mengubah seseorang menjadi orang yang berbeza... 

Tunjukkanlah kami jalan yang lurus. Jalan orang-orang yang telah Engkau kurniakan nikmat kepada mereka; bukan jalan orang-orang yang dimurkai dan bukan jalan orang-orang yang sesat.(Surah al-Fatihah, Ayat 6-7)
Dalam diri setiap insan itu pasti ada terdetik niat ingin berubah. Ini kerana fitrah manusia adalah baik. Semua manusia inginkan kebaikan. Carilah hidayah Allah itu..


Benar, hidayah itu milik Allah, namun sebagai hamba kita tidak boleh hanya dengan menunggu hidayah itu datang. Usaha mencari hidayah itu perlu dilakukan!

Bagi yang telah diberi pertunjuk olehNya untuk berubah, teruskan istiQomah, insyaAllah Allah sentiasa bersama. Pahit dalam perjalanan adalah lumrah kerana mahar untuk ke syurga bukannya murah, ia perlukan mujahadah! dan mujahadah itu pahit, kerana syurga itu indah :) moga kita diberi tempat disana nanti, Ameen..

Usah merasa rebah andai ada yang cuba menjatuhkanmu. Itu mungkin salah satu ujian dari Allah. Ingatlah, orang beriman itu pasti akan sentiasa diuji imannya. Yakinlah akan janji Allah, kuatkan diri anda. Allah sentiasa bersama :)

Insan sekeliling, ibubapa, saudara mara, sahabat handai.. Andai ada insan di sekelilingmu yang telah kau sedari perubahan mereka, berilah sokongan. Jangan pula bekerjasama dengan syaitan laknatullah menjatuhkan mereka. Andai hati anda masih belum disentuh, berdoalah, letakkan sepenuh harapan kepada Allah, cari jalan untuk mendapat hidayahNya.


Perubahan bukan menyuruh kita berubah dengan mendadak, insyaAllah berubahlah sikit-sikit, dari sikit itulah ianya akan menjadi banyak. Mulalah dengan meninggalkan segala yang dilarang, melakukan segala yang dikehendaki, mendirikan solat lima waktu, bersedekah, membuat baik kepada yang muslim dan bukan muslim, menyibukkan diri dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat dan sering menghadiri majlis ilmu serta terus memohon doa kepada Allah agar diberikan hidayah, berdoa dan terus berdoa kepada Allah supaya diberi kekuatan untuk menepis segala hasutan syaitan dan godaannya.

"Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa-apa yang pada diri mereka "

Marilah kita sama-sama berusaha untuk mencari hidayahNya, moga Allah merahmati kita semua,amin....- Artikel iluvislam.com

Monday, April 2, 2012

5 KHASIAT AIR KELAPA MUDA BAGI IBU MENGANDUNG

5 Khasiat Air Kelapa Muda Bagi Ibu Hamil

Di kalangan masyarakat, ada tradisi turun-temurun yang menyarankan ibu hamil agar memperbanyak minum air kelapa muda, terutama dari kelapa hijau . Konon katanya bila rajin minum air kelapa muda-terutama di trimester ketiga kehamilan -maka air ketuban akan bersih dan bayi yang dilahirkan juga bersih kulitnya, lebat rambutnya dan bening matanya.

Apakah betul demikian?

Setakat ini belum ada kajian yang secara ilmiah membuktikan kebenaran cadangan ini. Namun, air kelapa muda memang mengandungi pelbagai zat yang bermanfaat bagi ibu hamil. Zat-zat itulah yang barangkali secara tidak langsung membuat bayi menjadi lebih sihat sebagaimana disebutkan dalam saran tradisional itu.

1. Elektrolit Alami

Air kelapa muda kaya dengan kandungan elektrolit, klorida, kalsium , potasium, magnesium, sodium, dan riboflavin. Sebagai isotonik alami yang kaya mineral dan mempunyai elektrolit sama dengan elektrolit tubuh, air kelapa muda sangat bermanfaat untuk rehidrasi dan memulihkan stamina tubuh.

Ibu hamil memerlukan lebih banyak air berbanding orang lain. Dehidrasi selama kehamilan boleh menyebabkan pelbagai komplikasi, termasuk sakit kepala, kram , edema dan bahkan kontraksi yang boleh menyebabkan persalinan prematur.

2. Diuretik Alami

Sebagai diuretik natural yang steril, air kelapa muda melancarkan air seni dan membantu membersihkan saluran kencing. Hal ini berkhasiat mengeluarkan zat-zat toksin dari tubuh dan mencegah jangkitan saluran kencing - yang juga cukup umum terjadi pada wanita hamil.

3. Anti Penyakit

Air kelapa muda mengandungi asam lauric, asid yang membantu melawan penyakit. Asam lauric yang terkandung dalam air kelapa sama dengan yang terdapat di air susu ibu dan mempunyai ciri-ciri antijamur, antibakteria dan antivirus sehingga menjaga kesihatan ibu dan bayi dari virus seperti herpes dan HIV, protozoa giardia lamblia serta bakteria klamidia dan heliokobater.

4. Membantu Pencernaan

Air kelapa juga dipercayai memperbaiki fungsi pencernaan. Selama kehamilan, plasenta menghasilkan hormon progesteron yang melambatkan kontraksi otot perut sehingga pencernaan pun melambat. Air kelapa boleh membantu meningkatkan kelajuan pencernaan.

5. Meningkatkan HDL

Air kelapa muda tidak mengandungi lemak dan kolesterol, bahkan menurut penyelidikan dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh.

Apabila anda tidak boleh mendapatkan air kelapa yang segar, kini telah tersedia air kelapa segera yang terjual di pasaraya. Juga terdapat produk2 kesihatan berunsurkan kelapa,contoh nya seperti kelapa dara.Minyak kelapa dara yang melalui proses penapisan tanpa haba juga dipercayai mempunyai pelbagai khasiat dan kebaikan jika diamalkan.



Share

.

.

SILA ISI BORANG TEMPAHAN ANDA DI SINI UNTUK MEMUDAHKAN URUSAN

Name:
Full Address:
Contact No:
Item To Order:
Question:

Get your own free form like this one.